Latitud 63

Vandring i Sverige

Sverige är ett land fyllt av vackra vyer och härlig natur, från dalarna i Småland till fjäll och skog i norr. just därför lämpar sig Sverige väldigt bra för vandring i naturen. Det finns ett stort antal vandringsleder i Sverige som vandras av både svenskar och turister årligen. Några exempel på de mest populära vandringslederna är Pilgrimsleden norra Dalsland, Gotaleden, Billingeleden och Kungsleden som går genom fjällen i Lappland.

Nästan oavsett vilken del i landet du befinner dig i så finns det vandringsleder att tillgå. För att vandra på vandringsleder i Sverige behövs oftast inte någon större erfarenhet eller förkunskap om vandring då lederna oftast går i relativt lätt terräng, vilket gör att de passar de flesta som antingen vill gå på en dagsvandring eller en längre vandring som sträcker sig över ett par dagar. Med rätt skor och kläder så blir vandringen en härlig upplevelse.

Vandring med barn

Även många barnfamiljer hör till de som vill gå på vandring i Sverige, vilket också lämpar sig bra. Ofta tycker barn om att gå efter vandringslederna då de tycker om att upptäcka nya saker och det blir till en spännande familjeupplevelse. Det man bör tänka på om man har barn med sig på vandringen är att försöka hålla tempot nere då barn inte klarar av att hålla samma tempo som en vuxen i samma utsträckning. Barn vill ofta stanna och titta på olika saker efter lederna vilket gör att man får räkna med att täcka en kortare sträcka över längre tid.

Man brukar säga att barn mellan 7-10 år klarar en sträcka på ca 15km under en dag utan några problem. Man får även ha i åtanke att olika sträckor kan ha svårare passager i vissa områden, vilket självklart kan göra att det blir lite jobbigare för barnen, men även kul och utmanande!